Ukens Kvinne

Gina Garcia 


Denne uken har #OssKvinner intervjuet Gina Garcia som UkensKvinne.

Hun eier og driver Piccolina, et bakeri som spesialiserer seg på mini-cupcakes og kaker. Bedriften startet hun i 2009 etter mange år som hobbybaker. Veien til suksess har bydd på både medvind og motgang.



Kan du fortelle litt om deg selv?

Jeg kommer opprinnelig fra Mexico, og flyttet hit i 2003. Tidligere har jeg studert innenfor Film og Media.

Hvordan ble du medlem av #OssKvinner?      

Jeg hørte først om #OssKvinner gjennom en bekjent som allerede var medlem. Hun kontaktet meg fordi hun ønsket at jeg skulle stille på et panel for å fortelle om meg selv og min historie. Jeg takket ja og siden da har jeg vært med på en del ulike aktiviteter i #OssKvinner. 

Tror du at nettverk som #OssKvinner er viktig å ha?

Ja, jeg syns det er viktig. Du har behov for støtte og forståelse, spesielt hvis du kommer hit som utenlandsk kvinne. Bare enkle ting som hvor fastlegen holder til eller hvem man skal kontakte hvis man føler seg dårlig er ting man trenger hjelp til når man først kommer. Hvis du har et nettverk har du mennesker å spørre, mennesker som kan hjelpe deg og som er der for deg.


Du driver din egen bedrift ved navn Piccolina, hva var grunnen til at du ønsket å starte egen bedrift?

Bedriften min er å lage mini-cupcakes. Det hele startet egentlig når jeg flyttet til Norge, for det var veldig vanskelig å få jobb. Bakgrunnen min er innenfor film og media, jeg hadde noe arbeid her og der. Jeg måtte jobbe mye kveld, noe som til slutt ble vanskelig. Etter en stund her i Norge så ønsket vi å stifte familie, å få barn. Da ble det vanskelig å skulle være borte på kveldene når man har en liten baby.


Jeg ble gravid, men det var et vanskelig svangerskap så jeg var nødt til å være mye hjemme. Så, jeg begynte å bake fordi jeg holdt på å bli sprø av å bare gå hjemme. Jeg endte opp med å legge ut et bilde på Facebook av det jeg hadde bakt, og en dame tok kontakt og ønsket å kjøpe bakverk av meg. Det var i grunn slik det hele startet. Bakingen hjalp veldig på frustrasjonen av å bare måtte gå hjemme.


Etter hvert, samtidig som jeg bakte jobbet jeg som lærer på si, som spansk- og mat og helselærer. Men i 2012, så ble det arrangert et stort event i Oslo som het Taste Of Oslo. Mathallen hadde bestilt en bod men, to dager før eventet avbestilte de og jeg ble oppringt av en Café som het Fedora som jeg tidligere hadde levert cupcakes til. De hadde ikke kapasitet til å stelle i stand denne boden på to dager så de ringte meg og lurte på om jeg ønsket den. Jeg hadde ikke penger, ingenting. I tillegg hadde jeg en liten baby. Men, jeg valgte å takke ja. På onsdag begynte vi å gjøre i stand og dagen etter skulle det være klart 300 cupcakes til arrangementet. Jeg tok alt jeg hadde på kredittkortet og handlet inn varer og caféen som hadde kontaktet meg hjalp meg med folk til standen. Det var et tredagers arrangement, det var mye stress, men til slutt hadde jeg klart å selge rundt 1000 cupcakes på disse dagene. 


Arrangementet hjalp meg veldig mye med eksponering av bedriften min. Allerede på mandagen etter eventet fikk jeg en telefon fra en bedrift som ønsket cupcakes. Litt etter litt begynte det å ringe fler og fler. Oslo er en liten by, men i det du har kommet inn i varmen begynner folk å ta kontakt.

Jeg satset på bedriften og arbeidet for å utvide den, jeg ga smaksprøver til venner som delte dem ut på jobben og sakte men sikkert begynte ting å gå fremover. Nå har jeg flere store bedrifter som kunder.


Hadde du lenge hatt en plan om å starte egen bedrift, eller var det noe som bare skjedde fordi muligheten plutselig var der?

Det var noe som bare skjedde. Det var ikke min drøm egentlig, men situasjonen presenterte seg, og jeg tok sjansen og har lært mye. Jeg er ikke utdannet innenfor konditori eller som baker, så jeg har måttet lære mye fra YouTube, sosiale medier og andre steder. Jeg har en bakgrunn fra film, så jeg er ganske kreativ og det har hjulpet mye.

Har det vært slik du trodde det skulle være å drive egen bedrift, eller har det vært utfordringer du ikke hadde sett for deg?

I starten da jeg begynte kunne jeg ikke norsk, så det var vanskelig å forstå hvordan ting fungerer i Norge. I tillegg har det vært vanskelig å bygge seg opp en kundebase. Det var vanskelig å vite hva norske kunder hadde lyst på. Det har vært viktig å lære seg kultur, smak og hvordan ting fungerer. Det er annerledes å bygge opp en kundebase i Mexico enn det det er her i Norge, man arbeider på forskjellige måter. Jeg syns jeg var veldig heldig med å finne folk som støttet og hjalp meg, hver gang jeg tenkte at jeg ikke orket mer så fant jeg personer som kunne hjelpe meg med for eksempel sosiale medier, markedsførings og administrasjon.


Jeg møtte også en dame som fortalte meg at det var viktig å fokusere på én ting, å kunne skille seg ut fra resten av bedriftene som tilbyr mye av det samme. Derfor valgte jeg å fokusere på mini-cupcakes og kaker uten fondant, spesielt kaker med blomster, frukt og andre type pynt er min spesialitet.

Jeg meldte meg også inn i alle slags grupper som finnes når det kommer til kvinnenettverk og entreprenørskap, som BusinessWomen, HerSpace, LAF og mange flere. Her møtte jeg folk og det var mange som ønsket å hjelpe.

Det å knytte et nettverk og kunne skille seg ut har vært viktig for oppbyggingen av bedriften min.


Hva er det beste med å drive egen bedrift, syns du?

Mange tenker ofte at det å drive sin egen bedrift gir deg masse fritid, men det er egentlig det helt motsatte. Du har mye mer å gjøre enn hvis du har en 9-5 jobb. Men jeg syns den friheten jeg har er noe av det beste. Spesielt fordi jeg er alenemor, så har det vært viktig at jeg har kunnet være med han når han er ferdig på skolen og andre aktiviteter. Det å kunne ha frihet til å planlegge mine egne dager syns jeg nok er det beste.

Hvis du skulle gitt noen råd til en annen kvinne som ønsker å starte egen

bedrift, hva ville du sagt?

Det første er at du må bli kjent med kundene dine. Det er viktig at du setter deg inn i kultur og tradisjoner. Respektere hvordan ting gjøres her, men samtidig skille deg ut og være unik. Samtidig er det veldig krevende å drive egen bedrift, men så lenge du har drivkraften til å fortsette ordner det seg alltid til slutt. Du må banke på mange dører, og det kommer til å ta tid. 


Tror du det kan være styrkende for kvinner å være sin egen sjef?

Ja, i veldig stor grad tror jeg. Når jeg flyttet hit til Norge så var det ganske annerledes, det var ikke så enkelt å bli kjent med folk, det var et veldig lite internasjonalt miljø. Man følte seg utenfor. Så det har hjulpet meg mye å drive egen bedrift. Det har gjort at jeg tenker «Ja, jeg klarer det jeg ønsker å klare». Det gir deg mye selvtillit. I tillegg kommer jeg ikke fra Norge, og det å kunne flytte hit og klare å starte egen bedrift, som utenlandsk kvinne, har gitt meg veldig mye selvtillit.

Har du noen livsråd du ønsker å videreformidle til våre medlemmer?

Det viktigste er at det du velger å gjøre det gjør du med kjærlighet. Om du bare tenker på penger eller suksess kommer du ikke til å nå langt. Det tar kanskje tid, men det kommer til å ordne seg til slutt. Du må tro på deg selv uansett hva som skjer rundt deg.


Ønsker du å vite mer om Georgina og hennes bedrift Piccolina? Besøk nettsiden hennes HER 

 

Georginas Bedrift

Piccolina



Bli med og støtt lokale kvinnelige grundere som Georgina, og tips oss gjerne om andre kvinner du mener fortjener å fremsnakkes!