Ukens Kvinne

Krasimira Nikolova


Da Krasimira kom til Norge tidlig på 2000-tallet manglet hun norskunnskaper , og kunne lite engelsk. Etter en intensiv periode hvor hun lærte seg norsk, engelsk, studerte samfunnsøkonomi på UiO og senere tok en Master of Management på BI, jobber Krasimira idag som IT konsulent og trives med det. Les intervjuet med Krasimira som UkensKvinne hos #OssKvinner nedenfor!


Hvordan hørte du om #OssKvinner?

Det var lenge etter at jeg først hadde møtt Karen på UiO, vi var begge ferdig på skolen. Og møttes tilfeldig, hun nevnte da #OssKvinner som det nyeste prosjektet hun holdt på med.


Hvordan har det vært å være medlem av #OssKvinner?

Når det kom til min erfaring med #OssKvinner er det mer som en utviklingsleder, jeg var med på å sette opp seminarer, frokostmøter og aktivitetsdager, denne aktivitetsdagen var spesielt gøy for jeg syns det er viktig å fremme blant jenter og kvinner at idrett er gøy og viktig, det trenger ikke være idrett av noe spesiell form, men noe man liker å gjøre. Det var utrolig gøy, veldig interessant og lærerikt. #OssKvinner er en veldig fin nettverksarena!


Ville du anbefalt kvinner som leser denne artikkelen og som for tiden står uten arbeid eller som ønsker å bygge et nettverk å bli medlem av #OssKvinner?

Absolutt! Jeg ville oppfordret alle til å bli medlem, men også tilby seg som frivillig. Som frivillig og medlem kan de bygge ekstra kompetanse og erfaring, få referanser, og ikke minst et nettverk i form av at om de arbeider som frivillig så kan det være neste steg til deres neste arbeidsgiver.


Kan du fortelle meg litt om bakgrunnen din? 

Jeg kom opprinnelig til Norge av personlige grunner, det var ikke relatert til jobb.

Når jeg kom kunne jeg ikke norsk og lite engelsk, så jeg begynte derfor med norsk undervisning i både offentlig og privat setting. Med en gang jeg fikk språktesten i boks så søkte jeg plass på UiO.


Jeg fullførte da en Bachelor i samfunnsøkonomi fra UiO og hadde begynt å jobbe allerede siste året på bacheloren med mer relevant jobb på en økonomiavdeling.  Senere startet jeg egen bedrift og fikk vanvittig mye ny erfaring. Med alt fra leverandørforhold, salg, kundeforhold og kundedatabase, IT systemer, lovverk, alt mulig av erfaring relatert til daglig drift. Etter noen år og fullført Master of Management fra BI, havnet jeg litt tilfeldig i IT konsulent bransjen. Og her er vi i dag! Jeg er fortsett i samme bransje og trives godt.


Hvordan holder du motivasjonen oppe?

Jeg tror den drivkraften er innebygd i meg. Det er en tilbakemelding jeg har hørt fra andre, men som jeg ikke selv føler at jeg gjør noe med, det bare er der. Men jeg er veldig målrettet, så jeg jobber mot de målene som jeg har satt meg, jeg slipper de ikke.


Hva slags råd vil du gi til kvinner som ikke føler seg «gode nok»?

Jeg hører ofte at andre syns det er ukomfortabel at de ikke snakker godt nok norsk eller at de har litt aksent, og de føler de blir dratt tilbake av det. Et råd jeg kan gi er: gjør noe ut av det, snu det helt, prøv å tenk på det som en fordel.

Jeg hører ofte kvinner som sier «jeg snakker ikke så godt norsk» det er det første de sier, de setter seg i et dårlig lys med engang, det syns jeg de skal tørre å gjøre noe med. Heller si “jeg føler jeg kanskje har noe mer å lære, men jeg er stolt av det jeg har fått til så langt”. Prøv å snu det og sett deg i et bedre lys.


Hva ønsker du å konkludere intervjuet med?

Kan konkludere med å si at vi kvinner er veldig tøffe. Og jeg syns vi er veldig flinke. Vi utdanner oss. Vi tar vare på vennskap og familie og oss selv. Og det i seg selv fortjener en applaus. Vi må tørre å stå frem, og være mer bevisst på hva vi gjør godt. Hvis det er noe du mener du ikke gjør bra, ta heller og snu på det og tenk på hva er det du egentlig gjør bra. Tør å være litt mer sikker på deg selv, mer bein i nesa. Det tror jeg gjelder spesielt utenlandske kvinner som kommer til Norge. Mange av de må begynne fra start, bygge opp et helt nytt miljø. Men, tør å løfte frem alt det du kan! Jeg kan faktisk bruke et eksempel fra en som er på Skal vi Danse, Birgit: som ikke legger vekt på at hun ikke kan gå, men heller fremhever at hun er vanvittig sterk i armene. Mange kan følge at de mangler noe, bring heller frem det du er sterk på.

Bli med og støtt hardtarbeidende kvinner som Krasimira, og tips oss gjerne om andre kvinner du mener fortjener å fremsnakkes!