Un violador en tu Camino”


Hvorfor den transnasjonale feministiske bevegelsen var et viktig bidrag til Kvinnebevegelsen!


«Un violador en tu camino» oversatt til «En voldtektsmann i din vei» startet som en kollektiv chilensk protest, utviklet av gruppen «Las Tesis» basert på de litterære verkene til den argentinske antropologen, forfatteren og aktivisten Rita Laura Segato. Bevegelsen ønsket å fremme kampen for å arbeide mot seksualisert vold mot kvinner. Den kraftfulle opptredenen består av en gruppe kvinner som fremfører en synkronisert koreografi innenfor et offentlig rom, til koreografien hører det til en sangtekst, med blant annet utsagn som «Y la culpa no era mía, ni dónde estaba, ni cómo vestía», «Det var ikke min feil, ikke hvor jeg befant meg, eller hvordan jeg kledde meg», og «El estado opresor es un macho violador», «Den undertrykkende staten er en voldtektsmann», som begge er utsagn som legger vekt på tanker og ideer om at kvinnen selv er til takke med hva som skjer med henne, selv om det er utenfor hennes kontroll, samt den institusjonaliserte volden staten påfører kvinner ved å ikke strafferettsfølge eller fordømme den kulturelle og institusjonaliserte volden mange kvinner blir utsatt for.


Noe av grunnen til at denne bevegelsen spredte seg slik den gjorde var dansens transformative aspekt og Latin-Amerikas skremmende statistikk med rundt 50% av verdens «femicide victims», kvinnelig folkemord ofre. Det å kunne inkorporere sosial- og kulturell transformasjon på grasrot nivå gjorde at kvinner over hele verden, uansett alder, klassenivå og tilhørighet kunne bli en del av en bredere politisk mobilisering som fremmer kvinnekamper, òg kvinnesaker over hele verden. «Un violador en tu camino» er bare én av en rekke feministiske bevegelser innenfor en global bølge av massemobiliseringer hvor folk over hele verden tar til gatene for å vise sin misnøye ovenfor staten, kulturen og pågående undertrykkelse.



I Latinamerikansk Forening og #OssKvinner ønsker vi å støtte kvinner fra hele verden og oppmuntre og heie på forandring og en lysere fremtid. Vi ønsker å støtte kvinnelige aktivister og forfattere som bruker deres stemme til å belyse kvinnesaker:
Her er derfor vår liste med forfattere/aktivister vi mener det er verdt å ta en titt på!


 

Rita Segato
La guerra contra las mujeres
(Krigen mot Kvinner)

Segato er en argentinsk antropolog som har skrevet omfattende om kvinner, vold og kjønnssystemer. Hennes fokusområder er Latin-Amerika, men bidragene er like gjeldende over hele verden. Hennes bok “La Guerra contra Las Mujeres” fra 2016 skriver Segato om kvinnevold og dens sammenknytning til kjønn, klasse, rase og territoriale særegenheter.

Vi ønsker å høre fra deg! Send oss en mail med dine kvinnelige favorittforfattere og bli med å bygg videre på listen. 


Ønsker du å være en del av Latinamerikansk Forening og #OssKvinner?


Send oss en melding på kontakt@osskvinner.no

Marcela Serrano
Diez mujeres (Ti kvinner)

Marcela Serrano er en chilensk forfatter som skriver om Latin-Amerikas forståelse av den «moderne kvinne» og hennes transformative kapasitet. I denne boken får vi høre historiene til ti chilenske kvinner med ulik bakgrunn, alder og tilhørighet, men som alle går til den samme terapeuten, Natasha. Resultatet er en bok med rørende historier og traumatiske hendelser som mange kan kjenne seg igjen i.

Carmen Boullosa
Treinta años (Leaving Tabasco)

Boullosa er en mexicansk poet, forfatter og dramatiker. Boullosas verker setter lys på feminisme og tradisjonelle kjønnsroller innenfor en latinamerikansk kontekst. I hennes bok Treinta años møter vi hovedpersonen Delmira Ulloa oppvekst i et hjem bestående av kun kvinner i den mexicanske provinsen Tabasco og hennes livshistorie mens vi følger henne gjennom boken.